Amerika Turist Vizesi Başvurusu Nasıl Yapılır?
- Bi Küçük Turuncu Uzaylı
- 5 Mar 2020
- 9 dakikada okunur

Başlıkta görmüş olduğunuz mühim konuyu bu yazı altında, gereksiz her türlü ince ayrıntı ile birlikte aşağıda okuyor olacaksınız. Kimi zaman sıkıcı, kimi zaman ise şakacı bir yazı sizi bekliyor efenim.
Amerika Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Ilk olarak; Amerika vizesinin bir sürü çeşidi var biliyorsunuz(dur herhalde). Adamlar çeşit çeşit, renk renk, harf harf vize yapmışlar. Z`ye kadar gidiyor mudur bilemem ancak ben sizi B`de durdurup, yalnızca turist vizesi hakkında bilgi veriyor olacağım (turist vizesi B1/B2 diye geçmekte).

Başvuru Için Hazırlamanız Gereken -Destekleyici- Evraklar Neler? Öncelikle şunu belirtmeliyim, bu evrakların aslında hiçbiri talep edilmiyor. Ancak görüşmede, formda doldurduğunuz bilgileri destekleyici evrak göstermeniz istenebilir. Başvuru formunuz, fotoğrafınız ve pasaportunuz haricinde hiçbir şey de götürmeyebilirsiniz (eğer öğrenciyseniz öğrenci belgenizi de görmek isteyebilirler). Sizin tercihiniz. Ancak dediğim gibi sorabilirler ve görmek isteyebilirler. Ben koca bir dosyayla gitmiştim. Bu işi ne kadar ciddiye aldığınızı da gösteriyor bu bence. Her şeyden önce algı yaratıyorsunuz. Benden hiçbir şey talep edilmedi pasaportlarım dışında. Ancak ben Amerika`ya gelirken bile yanımda taşımıştım o dosyayı. Öyle -çılgınca- bir garanticilik artık gerisini siz düşünün.
Hadi başlayalım!
1. DS-160 vize başvuru formu:
Formu Amerika Konsolosluğunun resmi sitesinde doldurup, ödemenizi de yaptıktan sonra randevu sistemine yönlendiriliyorsunuz. Formu, bilgisayarınız bir köşesine indirmeyi unutmayınız. Form, Ingilizce olarak dolduruluyor. Türkçe seçeneği yok. Ancak farenizi soruların üzerine getirdiğinizde Türkçelerini görüyor olacaksınız. (Aşağılarda bir yerlerde forma ilişkin ayrıntılı bilgileri bulabileceksiniz, dont vori). Bu formun bir kopyasını randevuya giderken yanınıza almayı sakın ama sakın unutmayınız (barkodlu olanını).
2. Biyometrik fotoğraf:
Fotoğraf ölçüsü 50*50 mm olarak belirlenmiş. Fon beyaz olmalı, kulaklar görünmeli, şapka ve benzeri herhangi bir şey takılmamış olmalı, şebelek gibi gülünmemiş olursa güzel olur, ayrıca başka bir vizede de kullanılmamış olmalı. Bu standartlara uygun bir fotoğrafla gidilmesi gerçekten önemli. Görüşmeye gittiğimde, henüz binaya giriş yapmamış (enee Konsolosluk burası mıymış diye etrafı kesiyordum o esnada) sırada beklerken, güvenlik görevlisi gelip fotoğrafımızı kontrol etmişti (yani ben başvururken böyleydi). Fotoğrafı uygun olmayanlara kibarca yenisine ihtiyaçları oldukları iletilmişti. Neyse ki binanın hemen karşısına fotoğrafçı açmışlar. Yazının aşağılarında bir yerlerde daha ayrıntılı değindim fotoğraf konusuna.
3. Nüfus cüzdanı ve şayet evliyseniz evlilik cüzdanınız
4. Pasaportunuz (tabii ki): Güncel pasaportunuz veya eski pasaportunuz/pasaportlarınız var ise hepiciği
5. Finansal durumunuzu gösteren evraklar:
Son üç aylık maaş bordrolarınız. Yine son üç aylık banka dökümleriniz. Malınız, mülkünüz var ise tapu ve ruhsatlarınız gibi gibi...
6. Eğer çalışıyorsanız işyerinden ilgili tarihlerde izinli olduğunuza ilişkin yazı isteniyor (Ingilizce olursa şahane olur). Işyerinize ilişkin evraklar; ticaret sicil kaydı, imza atanların imza sirküleri vesaire. Insan Kaynakları`ndan talep ederseniz size veriyorlar bu evrakları.
7. Ulaşım ve konaklama rezervasyonlarınız:
Vizeyi almadan uçak bileti almamanızı ve otel rezervasyonunun ise iptal edilebilir olmasına özen göstermenizi öneririm. Yalnızca rezervasyon yeterli olacaktır. Rezervasyonlara ilişkin evrakları yanınıza alın bence, sorulabilir.
Evraklar tamaaam! Şimdi gelelim asıl konuya. Vize başvurusu!

Formu doldurmadan önce yapılması gerekenler, ayrıntılar, falanlar feşmekanlar
Yukarıda fotoğrafı yer alan sayfaya şu link üzerinden ulaşabilirsiniz. Linke tıkladıktan sonra, "Select Tooltip Language" (sağ üstte) bölümünden Türkçe`yi seçebilirsiniz. Ancak bu yalnızca sayfayı Türkçe`ye çevirecek, form yalnızca Ingilizce. Sol tarafta "Before You Start" bölümünde yer alan linkleri tıklayarak neye ihtiyacınız olduğunu, başvurunuzu nasıl tamamlayacağınızı görebilirsiniz (amaa ne gerek var, Yasemin size zaten anlatıyor!). "Select a location where you will be applying for this visa" bölümünü "Turkey-Ankara ya da Turkey-Istanbul" olarak seçip güvenlik kodunu da girdikten sonra "start an application - başvuruya başla" butonunu tıklıyorsunuz ve formu dolduracağınız sayfaya yönlendiriliyorsunuz.

Butona tıkladıktan sonra ise yukarıda görmüş olduğunuz sayfa tarafından karşılanacaksınız. En üstte bordo renkle belirtildiği üzere sağdaki kutucukta size ait "Application ID" bulunuyor. Bunu bir yerlere kaydetmeyi unutmayınız. Zira siz "aa annemin kızlık soyadı neydi yeaa" diye debelenirken sayfa sizi bekleme yapma diyerek dışarı atıyor ve tekrar kaldığınız yerden devam edebilmek için işte o kargacık burgacık ID`ye ihtiyacınız oluyor.
{Formu doldurmaya baslamadan önce ufak bir bilgilendirme: Formu doldururken Türkçe karakter kullanmamalısınız.}
*Formun Bölümleri:
1. Kişisel bilgileriniz: DS-160 formunun ilk bölümünde kişisel bilgilerinizi soruyorlar. Isminiz, medeni durumunuz, doğum yeriniz ve tarihiniz vesaire.
2. Iletişim bilgileriniz: Adresiniz, telefon numaranız, e-mail adresiniz...
3. Pasaport bilgileriniz: Pasaport bilgilerinizi ayrıntılarıyla istiyor olacaklar. Bu sebeple formu doldurmadan önce pasaportunuz yoksa veya süresi yeterli değilse yenilemiş ya da yenisini almış olmanız gerekiyor. Pasaportunuzun en az 5 yıllık olması gerekli (bu arada pasaportu olmayanlar için parantez açıp e-pasaport yönlendirmesi yapalım; randevu almak için burdan buyrun, ücretler için ise şurdan).
4. Seyahatinize ilişkin bilgiler: Amerika`ya seyahat nedeninizi soruyorlar öncelikle. "Temp. Business Pleasure Visitor (B)"i işaretleyip, bir sonraki "specify" bölümünde ise "Business and Tourism (Temporary Visitor) - B1/B2" seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Bunun dışında, konaklayacağınız yer (otel ya da ev adresi), seyahat tarihleri gibi bilgileri istiyorlar. Bu bilgileri girmek için ise uçak bileti rezervasyonunuzu ve otel rezervasyonunu yaptırmış olmanız gerekiyor. Ikisinin de iptal edilebilir olmasına özen gösteriyor olursunuz ki aksi bir durumda sorun yaşamayın. Veya seyahat planlarımı henüz yapmadım diyebilirsiniz. "Have you made specific travel plans?" sorusuna hayır derseniz sizi bu tip sorularla darlamayacaklardır bu formda. Ancak ben evet seçeneğini işaretledim ve bilgileri de rezervasyon bilgilerimle doldurdum. Bunu da belirtmek isterim. Eğer bunu yapmazsanız negatif bir etkisi olur mu? Sanmıyorum ama garantiye almak varken neden risk alalım, öyle değil mi ama?
5. Birlikte seyahat edeceğiniz kişi/kişilere ilişkin bilgiler
6. ABD`ye daha önce seyahat ettiyseniz bu seyahate ilişkin bilgiler: Seyahat tarihleriniz, hangi eyalete hangi şehre hangi amaçla gittiğiniz gibi sorular soruluyor. Bir diğer soru ise daha önce vize için başvurup başvurmadığınız, Amerika`ya girerken geri çevrilip çevrilmediğiniz gibi sorular. Ve evet böyle bir ihtimal de var. Yani vizeyi almış olsanız bile ülkeye girişte polis sizi bir durumdan dolayı şüpheli bulursa ülkeye almama yetkisi var (düşman başına yahu!).
7. Amerika`da kalacağınız yerin iletişim bilgileri: Bu bir kişi veya otel/hotel olabilir. Bu bölümü boş bırakıp geçemiyorsunuz. Ben rezervasyon yaptırdığım otelin iletişim bilgileri ile doldurmuştum.
8. Aile üyelerinize ilişkin bilgiler: Anne, babanızın ve eğer evliyseniz eşinizin (çocuk çombalak sahibiyseniz onarın da tabii) kimlik bilgileri kolayınızda olsun.
9. Işinize/okulunuza ilişkin bilgiler: Mevcut işiniz ve önceki işinizle, eğitiminiz ile, iş adresiniz ile ilgili bilgiler isteniyor. Ek olarak, herhangi bir grup/klan üyeliğiniz var mı gibi sorular da soruluyor.
10. Güvenlik soruları: Daha önce herhangi bir suçtan yargılanıp yargılanmadığınız ile ilgili genelde. Ya da "Fiziksel/zihinsel herhangi bir rahatsızlığınız var mı?" gibi sorular. Kısaca adli ve sıhhi geçmişiniz ile ilgili sorular diye tanımlanabilir. Ama baya çok soru sormuşlar. "NO-NO-NO" deyip geçiyoruz genelde.
*Her bir bölümü tamamladıktan sonra kaydetmeyi unutmayın. Aksi takdirde tekrar tekrar aynı bilgileri doldurmak zorunda kalabilirsiniz. Başıma geldi. Baya nahoş bir durum (insanın ekrana kafa atası geliyor üçüncü seferde). Bir diğer önemli nokta ise forma girdiğiniz bilgilerin doğruluğundan emin olmanız.
Formu doldurmayı bitirdiğinizde ise bütün cevaplarınızın yer aldığı "köprüden önceki son çıkış" sayfasına geliyorsunuz. Bütün cevaplarınızı iyice kontrol ediniz, bir hata olmadığından emin olarak devam etmeniz gerçekten çok çok önemli. Her şeyi yazdınız bitirdiniz, onay aşamasında da dikkat etmediniz ve sonradan bir şeylerin hatalı olduğunu fark ettiniz diyelim. Paniğe kapılmayın! Çok kritik bir hata yaptıysanız formu en baştan doldurmanız gerekiyor yalnızca. Biraz zaman kaybetmiş olacaksınız fakat yanlış bilgilerle görüşmeye gidip başvurunuzun reddedilmesinden daha iyidir diye düşünüyorum.
Her şey doğru mu? Çok güzel. Bir sonraki aşamada sayfa sizi DS-160 formunuzun çıktısını almaya yönlendiriyor. Yazıcınız yoksa da sorun yok. Formda belirttiğiniz e-mail adresinize gönderiyorlar DS-160 formunuzu. Ayrıca size bilgilendirici başka bir mail daha gönderiyorlar. Uzunca bir mail (barkodlu sayfanın kopyasını görüşmeye giderken yanınıza almanız gerektiğini tekrar hatırlatayım sonra Yasemin bize söylemedi olmasın).
Bütün aşamaları tamamladıktan sonra ise biyometrik fotoğrafınızı soruyorlar. Bilgisayarınızda fotoğrafınızın dijital bir kopyasının bulunmasında yarar var. Fotoğraf özelliklerine yukarıda bir yerlerde kısaca değinmiştim. Aşağıda ise sizin için konuyu anlamsız şekilde ayrıntılandırdım (bu konuya gerçekten önem veriliyor).
1. Fotoğrafınızın ölçüsü 50*50 mm olmalı, yüzünüz fotoğrafı ortalamalı ve düz bakıyor olmalısınız. Fotografçıya fotoğrafınızın Amerika vize başvurusu için olduğunu mutlaka söyleyin, onlar zaten sizi yönlendiriyor olacaklar.
2. Fotoğrafınızın güncel olması gerekmektedir. Vize başvurusu tarihinden en geç 6 ay önce çekilmiş olmalı. 5 yıl önce çekilen baby face fotoğrafınızla giderseniz "sen hayırdır?" deme ihtimalleri baya yüksek.
3. Fotoğrafın arka fonu beyaz olmalı
4. Fotoğrafta şebelek bir şekilde gülünmemeli, yüzünüzde doğal bir ifade olmalı
5. Başörtüsü kullanıyorsanız, yüzünüzü kapatmamasına veya gölgelememesine özen göstermelisiniz
6. Şapka, şal, dikkat çekici aksesuarlar ve gözlük kullanılmamalı
*Fotoğrafçınızdan fotoğrafın dijital kopyasını da rica edin bence. Başvuru sırasında kolaylık olur.
Vize Randevusu
DS160 başvuru formunu doldurdunuz. Daha sonra "U.S. Department of State Visa Appointment Service" internet sitesine girip hesap oluşturmanız gerekiyor. Siteye girdikten sonra biraz önce açıkladığım şekilde DS160 formunuzu doldurduysanız "Başvur" seçeneğini tıklayıp devam edebilirsiniz.

Başvur seçeneğini tıkladıktan sonra ise aşağıdaki sayfa sizi karşılıyor olacak.

Burada ise ikinci seçeneği, yani "ABD Göçmen Olmayan Vize Başvurusu (DS-160) formunu doldurdum ve vize başvurusu yapmam gerekiyor" seçeneğini tıklayıp devam etmelisiniz. Bir sonraki sayfada ad, soyad, mail, şifre gibi bilgileri girip hesap oluşturmanız gerekiyor. Hesabınızı da kazasız belasız oluşturduktan sonra (ne çok uğraştınız yahu ben yoruldum burda) sizden DS-160 formunuzun onay numarasını istiyor olacaklar. Daha sonra pasaportunuzun teslim edilmesini istediğiniz PTT Şubesini seçiyorsunuz ve devam ediyorsunuz. Ödeme yapmanız gereken ve ağzınızda kekremsi bir tat bırakması muhtemel aşamaya geliyorsunuz. Ödemenizi sağ salim yaptıktan sonra ise randevu alacağınız sayfaya yönlendiriliyorsunuz. Onaylıyorsunuz ve bittii.
Ben başvururken randevuyu Istanbul`da 3 hafta sonrasına alabilmiştim. Ankara`da hemen ertesi haftaya alabiliyormuşsunuz diye duydum. Yani kendinizi en kötüsüne hazırlayın, hemen ertesi haftaya bulursanız da çokzel olur tabii!
Amerika Vize Ücreti Ne Kadar? (Kısaca; çok para)
160 USD`cik. Yani bugünkü kur ile (1 USD=6.12 TL vuhuu) aşağı yukarı 979 TL`ye karşılık geliyor. Kredi kartı veya hesap kartıyla ödeme yapmadan önce bankanızla görüşüp döviz ödemeleri için kartı açtırmanız gerekiyor olabilir.
Vize Görüşmesi?!
Vize görüşmeleri yalnızca iki yerde yapılıyor. Biri Ankara`da bulunan ABD Büyükelçiliği, diğeri ise Istanbul Avrupa Yakasındaki Başkonsolosluk. Binaya girdikten (X-ray`ler vesaire) sonra görüşmelerin yapıldığı salona yönlendiriliyorsunuz. Görüşmelerin yapıldığı mekanın girişinde bir desk var. Oradaki görevli sizden DS-160 formunuzu, fotoğrafınızı ve pasaportunuzu istiyor ve size bir numara veriyor. Bu numarayı takip etmelisiniz. Banka gibi gişe sistemiyle çalışıyor Konsolosluk. Sayıyı aldıktan sonra ilk olarak parmak izi veriyorsunuz. Daha sonra sıranız geldiğinde pencerenize gidip denk gelen kişinin sempatik olmasını diliyorsunuz. Görüşmenizi Türkçe ya da Ingilizce olarak yapabiliyorsunuz. Bana sorduklarında Ingilizce demiştim (Artistlik işte, biraz pişman olundu. Yüksek dozda heyecandan hebele hübele konuştuğum bazı anlar oldu. Yine olsa yine yaparım demek isterdim). Bu arada diğer görüşmelerde neler sorulduğunu dinleyebilirsiniz. Her şey o kadar ortalıkta ki. Yani soruları duyup kendinizi ayarlayabilirsiniz. Tabii kişiden kişiye, durumdan duruma sorularda farklılık olacaktır mutlaka ancak giriş soruları hemen hemen aynıdır.
Ben yanımda koca bir dosya götürmeme rağmen hiçbirine bakılmamıştı. Gerek mi görmediler, yoksa her şeyi zaten biliyorlar mıydı? Gerçekten bu cevap bende de yok. Sadece pasaportuma bakıldı. Veee yalnızca beş adet soru soruldu. Evet yanlış duymadınız, 5 (beş) adet basit soru. Ama elbette temkinli olmakta ve soruların kazık yerden gelme ihtimaline karşın her şeyi güzelce dosyalamakta yarar var, ben bunu bilir bunu söylerim.
Size vizenizin onaylanıp onaylanmadığını hemen oracıkta söylüyorlar. Ben beklerken onay alamayanlara sebeplerini de söylediklerini duymuştum ama öyle bir şey açıklamak zorunda da değiller. Vizeniz onaylanmazsa paranızı geri vermiyorlar (belki sorulabilir diye şimdiden cevaplayayım dedim). O parayı gözden çıkarmanız gerekiyor (onaylanır yahu, dinimiz amin).
Daha sonra ise pasaportunuzu DS-160 formunu doldurma aşamasında seçmiş oldugunuz PTT şubesinden teslim alıyorsunuuuz. Bitti, bu kadar.
ÖNEMLI* Konsolosluğa alınmayan bazı zamazingolar var. Güvenlik çok mühim!
1. Hiçbir elektronik eşyayı yanınıza alamıyorsunuz. Bilgisayar, tablet, telefon, akıllı saat, kamera, fotoğraf makinesi, mp3 çalar vesaire. Istanbul`da Konsolosluk binasının karşısında telefon teslim edebileceğiniz mekanlar bulunuyordu. Ankara konusunda bir fikrim yok ne yazık ki. Tabii ki bedava değil. Ben 5 TL ödemiştim. Fiyatı arttırmış olabilirler pek tabii.
2. Çanta, sırt çantası, el çantası, Louis Vuitton veya timsah derisi olabilir hiç fark etmez, çantayla içeri giremiyorsunuz.
3. USB/flash bellek
4. Oyun cihazları
5. Her türlü sıvı madde, parfüm, kolonya vesaire
6. Her türlü yanıcı madde, çakmak, kibrit vesaire
7. Şüpheli gördükleri her şey bu listeye dahil aslında

-Tüyolar-
Öncelikleeee, Amerika vizesine başvuru yapacağınız -zaman- çok önemli. Çünkü politik gelişmelerden tutun, Trump`ın dudaklarının arasından çıkan her türlü cümlenin bile vizelere etkisi olabilir. Ben vizeye başvurmadan yalnızca bir kaç ay önce (hiç unutmam sene 2018 mevsimlerden kış) Amerika, Türkiye Konsolosluğunu kısa bir süreliğine kapatmış ve vize işlemlerini durdurmuştu, bilmiyorum hatırlar mısınız? O yüzden gündeme dikkat.
Eğer halihazırda bir işiniz ve hesabınızda az çok birikmiş paranız var ise, daha evvel yurtdışına çıktıysanız (yani pasaportunuz ilk günkü gibi ak pak değilse) şansınız oldukça yüksek. Yurtdışı dediysem mesela Schengen vizesi güzel bir detay olabilir. Ingiltere vizesi ballı lokma tatlısı olabilir. Hatta bana vizeyi kolayca aldıran şey daha önce iki defa Ingiltere`ye seyahat etmiş olmam muhtemelen. Ancak mesela Rusya`ya gittiyseniz bunun nedenini sorgulayacaklardır. Ya da herhangi bir Arap ülkesine gitmişseniz bu konulara takılabilirler. Çünkü aramızda kalsın ama biraz paranoyaklar. Çok fazla Amerikan ajan filmi izlemiş olma ihtimalleri oldukça yüksek. O yüzden şayet bu ülkelere gittiyseniz bu tür soruların cevaplarını iyice düşünerek görüşmeye gidiyor olursunuz.
Amerika vizesini alabilmek için önemli olan bir diğer nokta ise sizin Türkiye`ye geri döneceğinizi kanıtlayacak evraklar (senelerdir çalıştığınız bir işiniz olması mesela). Çünkü yukarıda da değindiğim gibi biraz paranoyaklar. Amerika`ya göçmenizi istemiyorlar. O yüzden geri dönüş yapacağınıza inanmaları çok çok önemli. (Ben buraya gelirken kalırım, yaşarım gibi bir düşüncem yoktu. Amerika`da yiyecek ekmeğimiz varmış demek ki, ehe). Mesela DS-160 formunu doldururken Amerika`da kalacağınız yerin iletişim bilgilerini istiyor olacaklar, ayrıca size akrabanız olup olmadığını da soruyorlardı yanlış hatırlamıyorsam. Eğer akrabanız varsa kalma ihtimalinizi yüksek görüp başvurunuzu reddebilirler. Ama tabii direkt buna göre davranmıyorlar. Çok fazla değişken var. Yeni mezunsunuz, paranız ve Türkiye`de kalmak için net bir nedeniniz yok ve Amerika`da da akrabanız var diyelim. Bu reddedilmenize neden olabilecek bir sebep olabilir. Ancak işiniz, gücünüz, eviniz, barkınız varsa tabii ki buna takılmayacaklardır.
Bir de düzgün bir imajla gitmek çok önemli bence. Giyiminize, saçınıza başınıza dikkat ederseniz çok güzel olur.
~~~~
Yukarıda sorularınızın cevaplarını bulamadıysanız (küserim), bu yazının altına sorularınızı bırakabilirsiniz. Elimden geldiğince yardımcı olurum. Ancak elbette ben bu konuda uzman değilim. Tek seferde vizeyi kolayca almış olmam beni bu konuda uzman yapmıyor (biraz kendine övgü içeriyor bu cümle, evet farkındayım). Sizlerle bir de link paylaşacağım, ABD Büyükelçiliği resmi web sitesinin SSS sayfası. Buyrunuz. Bu linkte sorularınızın cevabını bulmanızı umuyorum.
Iletişim Bilgileri: Ankara Amerikan Büyükelçiliği Adres: 110 Atatürk Bulvarı, Kavaklıdere, Ankara 06100
Telefon: 90-312-455-5555 (sadece acil durumlar)
Istanbul Amerikan Başkonsolosluğu
Adres: Istinye Mahallesi, Kaplıcalar Mevkii No:2 34460
Istinye, Istanbul
Telefon: 09-212-335-9000 (sadece acil durumlar)
Good luck!
Comments